Det integrerede speciale

Da jeg i 2007 skulle i gang med mit speciale på Roskilde Universitet, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville skrive et integreret speciale. Et speciale med begge mine overbygningsfag: Virksomhedsstudier og Psykologi. For mig var det åbenlyst, hvordan de to fag kunne supplere hinanden.

Faktisk havde jeg gået og ventet på den dag, hvor jeg endelig kunne samle mine ideer og tanker. To fag – ét speciale.

En dag kom der en klient til clairvoyance som ønskede, at jeg lavede clairvoyance på hendes stress. Hvorfor havde hun fået stress? Hvor stammede det egentlig fra? Og ikke mindst, hvad kunne hun gøre? -Ud over det, hun allerede var i gang med – nemlig at have fokus på at integrere mindfulness i hverdagen.

Noget af det, der gjorde specialeskrivningen på universitetet, lad os kalde det, “lettere udfordrende,” var at mine to specialevejledere konstant forsøgte at “hive mig hen i hver deres hjørne af teorierne”. Selvfølgelig havde jeg en forståelse for, at mine specialevejledere var “fagspecialiseret”, men hver gang jeg havde haft møde med den ene, følte jeg ikke rigtig, at der var plads til det andet fag. Jeg besluttede mig derfor for at holde et fælles møde og inviterede dem til et “integreret specialevejledermøde.”

Meditation og mindfulness blev en afgørende faktor for mig og mit velbefindende og vejen ud af stress, og sammen med de mange gåture i naturen gjorde det, at jeg kunne få ro på krop og tanker. Først da kunne jeg begynde at arbejde med mig selv og “komme hele vejen omkring”, hvorfor jeg var endt i stress.

Herefter åbnede der sig en anden verden for mig. Eller måske snarere kom den, jeg tidligere havde kendt, igen. Det spirituelle. Derfor så jeg det også som en naturlig fortsættelse at starte på en clairvoyant uddannelse.

Specialevejledermødet på universitetet glemmer jeg aldrig. Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt stoppede med at deltage. Jeg sad der bare og observerede dem. Hvordan de med tunge skøts argumenterede for, at der var for meget af det andet fags teorier med. Det udviklede sig til et “vi skændes ikke, men er rørende uenige og hører slet ikke efter, hvad den anden siger” slags møde.

Jeg har hele tiden haft opdelt min virksomhed i to. Der var den spirituelle del og mindfulness delen. Hver gang jeg arbejdede i dybden med det ene, tænkte jeg “mere af det” og omvendt. Jeg tænkte det som to separate fag.

Længe har jeg faktisk haft lyst til at integrere de to fag, mindfulness og clairvoyance, men hvad ville der ske, hvis jeg igen kastede mig ud i et integreret speciale?

Til sidst, da specialevejledermødet på universitetet var slut, valgte jeg at konstatere, at hvis begge vejledere var stålfaste på, at der var for meget af det andet fags teorier med, så måtte jeg være på rette vej med at integrere to fag i ét speciale.

Med clairvoyance kan forståelsen af klientens stress “hæves op i helikopterperspektiv” på en unik måde og frembringe rådgivning på et individuelt niveau, som jeg ikke kan tænke mig frem til, uanset hvor mange (fag)bøger, teorier og personlig erfaring jeg har med mig om stress.

Clairvoyancen med klienten, der ønskede clairvoyance på hendes stress, endte med at udvikle sig til en afdødekontakt med en person, som havde haft afgørende betydning for årsagen til hendes stress. Det, blandet med efterfølgende råd, gjorde at klienten kunne forstå sin stresshistorie på et helt andet plan, samt tage hul på at arbejde hen imod at lægge fortiden bag sig, hvilket jeg ser som afgørende, når det, ikke bare kommer til at komme ud af sin stress, men at undgå at blive ramt igen.

Med mindfulness er det videnskabeligt bevist, at det kan reducere stress, tankemylder og give en bedre nattesøvn. Mindfulness, der er tilpasset den enkelte, således at det kommer “helt ind under huden” kræver træning og tålmodighed. Og ikke mindst tid – som en hver anden sund vane, du ønsker at integrere i dit liv.

Tiden er inde til at kombinere mine nuværende to fag, clairvoyance og mindfulness, i ét integreret speciale.

Inden, jeg slutter for nu, så er billedet af tomaten, på dette blogindlæg, på mange måder også et integreret speciale, idet jeg i tomaten ser “englevinger” og “et hjerte”. To “fag”, der efter min mening integreres i ét speciale – på smukkeste vis.

Derfor har jeg også taget det til mig som ikke bare mit logo, men også et symbol på, at der findes mere mellem himmel og jord.

Kærligst,

Jonna

Følg mig gerne på Facebook

One thought on “Det integrerede speciale

  1. Flot skrevet – yderst interessant læsning. Bliver ført ind i en verden som jeg vidste meget lidt om,
    tak for det !

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s