Minderne har du da lov at ha

Frisk som en havørn. En ny begyndelse. Som en indestængt længsel eller måske glæde. Som det lille barn, der glæder sig. Den uspolerede glæde. Lysten og spændingen blandet med duften af nyt papir, friskt og helt sprødt.

Kun den ene dag. Kun den ene aften. Kun den ene nat. Hvor du kan lægge planer med ja-hatten trukket helt ned om ørerne. Ja, jeg gør det. Ja, jeg kan (godt alt, hvad jeg sætter mig for på denne helt særlige dag på året). Med stemningen og glasset i vejret. Fornøjet og veltilpas med lige den rette mængde optimisme og for en stund, bekymringsfri tilstand. Som en stående kontrast til alle de løfter og velmenende sætninger, der for snart et år siden fyldte hovedet med planer, som nu skuffende må se i øjenene, at det ikke gik som planlagt.

Hvad kom der dog i vejen? Hverdagen? Livet? Valg blev truffet. Ting skete (bare). Nogle var du selv bevidst om, andre var du ikke herre over.

Ærgelser. Mislykkede forsøg og planer. Var det, hvad det kunne blive til? Gjorde du nok? Godt nok? Hvad kan du se tilbage på i året der gik? Husker du de gode stunder, eller har fejl, mangler og uopfyldte ønsker og drømme taget over i dine tanker? Kan du nævne gode minder? Begivenheder. Situationer. Følelser. Stemninger. Afgørende øjeblikke, der til en hver tid vil træde frem i hukommelsen, når du tænker tilbage på 2019. Imens vægter du modsætningerne i dine hænder. Modig – dumdristig, håb – håbløshed, glæde – sorg, tålmodig – utålmodig, ro – stress. Vuggende fra side til side. Hvor tipper den over? Hvor lander du?

Men behøver det i virkeligheden at være så sort/hvidt? Mislykket/succes? Måske er minderne i virkeligheden mere værd? Mere værd end nytårsfortsætterne? Måske kunne det være hen i retningen af modig og ønsket om en bedre hverdag for den lille familie. At sætte sig selv fri (af hamsterhjulet). Se muligheder frem for begrænsninger. Have tålmodighed til at vente på at kunne se mulighederne klart (nok). At finde ro i, at alting er i bevægelse, og hvis du tør arbejde med dig selv, kigge indad og for alvor lytte til dit indre, kan det lykkes at finde frem til din helt egen glædes sang, som bor i hjertet. Heri opstår håbet. Forstå gamle mønstre og projektioner. Hvad er dit, og hvad er ikke dit?

Det giver sig selv, når du giver slip på forestillingen om at skulle være en hel masse på et bestemt tidspunkt. Kan du stoppe med at sammenligne dig selv med glansbillederne på IG og FB? Kan du finde roen efter (en stresset) jul? Barndom? Som småbørnsmor? Og bare være. Bare være et øjeblik. Bare lige her, lige nu. På denne særlige dag, aften og nat.

Og minderne for 2019?

  • at se sine små børn i øjnene og genforelske sig, som den gang du så dem første gang. Mærke, dufte, smile, se. Fra hjerte til sjæl og sjæl til hjerte.
  • at genfinde lysten og glæden ved at skrive. At blive betaget af sit modersmål og for alvor forstå og mærke kraften og energien. Uendelig muligheder, selvom du troede, det begrænsede.
  • at opdage og blive opmærksom på egne evner og gaver, der dannede grundlag for mange aha-oplevelser. At se og forstå sammenhænge på en helt ny måde, eller måske bare være blevet bevidst herom.
  • at opleve taknemligheden, som du stadig øver dig i. At kunne give dine børn et sundt måltid mad. Et varmt bad. At spørge den ældste i juleferien, om hun savner vennerne fra børnehaven, hvorefter svaret kommer prompte: “Nej, mor. Jeg vil bare gerne være sammen med dig hele tiden”. Og ikke mindst muligheden for at skifte karriere og lande på din helt rette hylde. At turde lytte til din indre stemme og din sjæls længsel og kald – og tilmed få opbakning til dette på hjemmefronten.
  • At vide, at du ikke er alene. Og at du er heldig nok til, trods alt, at have mennesker, der forstår dig. Eller som virkelig prøver at forstå dig. Eller som bare lytter uden at dømme. Uden at komme med gode råd eller sætte dig i bås.

Øvelsen er at varme sig med minder, når stormen raser, og du er så langt fra din komfort-zone, som du nogensinde har været. Det øjeblik, du tør at stå fast og stå ved dig selv, hele dig, det er der, du finder din Silver Lining.

Godt nytår!

One thought on “Minderne har du da lov at ha

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s